МУЗЕЯТ НА ДИМИТЪР ДИМОВ ОТНОВО ОТВОРИ ВРАТИ

ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

                  

С литературна вечер, посветена на Димитър Димов и на известни наши писатели с медицинско образование от Възраждането до днес, бе открита за посетители къща музей “Димитър Димов”, част от структурата на Националния литературен музей. Събитието бе част от програмата на музея в рамките на Европейски дни на наследството за тази година.

Домът на Димитър Димов, може би най-европейският ни писател, едва побра ценителите на неговото творчество. Те бяха поздравени от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, който заяви, че домовете на българските класици трябва да бъдат достъпни за посетители. Крачка в тази посока е и отварянето след частичен ремонт на къщата музей на Димитър Димов.

Своите спомени за работата в музея, за изготвянето на изложбата „Хипократ и Пегас“, посветена на писатели и културни деятели с медицинско образование, за добрите партньорства през годините говорѝ Анна Свиткова, дългогодишен уредник в Националния литературен музей.  

Поетът Георги Константинов, носител на наградата от Националния литературен конкурс „Димитър Димов“ за 2016 г. прочете част от наградената творба – поемата „Сняг“ и сподели интересни факти за личните си срещи с Димитър Димов.

Свои спомени сподели и дъщерята на писателя Теодора Димова, като отправи благодарност към всички, които през годините се грижат за съхраняване на неговото наследство.

В събитието взеха участие още проф. Димитър Веселинов, изследовател на романа „Тютюн“, писателят д-р Тотко Найденов, д-р Лиляна Райчева, носител на наградата от Националния литературен конкурс „Димитър Димов“ за 2003 г., Иван Ковачев – внук на Екатерина Ненчева и племенник на Димов, студенти, колеги и приятели на музея.

“Ако не вярваме, че светът може да стане по-добър, няма да можем да творим, което означава да живеем. Това важи още повече за нас, които освен писатели, сме най-вече лекари.” – това сподели с гостите председателя на Съюза на писателите лекари в България проф. Златимир Коларов.

А новият уредник на къщата музей Милена Катошева обяви, че ще работи за превръщането на това знаково за българската литература пространство в  център за срещи със съвременни писатели, представяне на книги, лекции, свързани с живота и творчеството на Димитър Димов, насочени към ученици и студенти.