РОМАНЪТ „ТЮТЮН” ОТ ДИМИТЪР ДИМОВ НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2010 г., на 26 септември, по инициатива на Съвета на Европа и с подкрепата на Европейския съюз. Основни цели на отбелязването на този ден са да се популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да се насърчи изучаването на чужди езици, както за повишаване на нивото на многоезичност в Европа, така и за по-добро междукултурно разбирателство.

Къща музей „Димитър Димов” ще се включи в отбелязването на Европейския ден на езиците с провеждането на литературно четене на романа на Димитър Димов „Тютюн” на различни европейски (и световни) езици на 26 септември 2018 г. в къща музей „Димитър Димов” (София, кв. Лозенец, ул. „Кръстьо Сарафов № 26).

В рамките на работния ден, от 10:00 до 17:00 часа  ще се проведат занимания с ученици и студенти (беседа за преводите на романа на различните езици и за техните преводачи, образователно-развлекателна игра, четене на откъси от романа).   

От 17:30 часа – литературно четене на откъси от романа „Тютюн” на различни езици – български, френски, немски, испански, полски, чешки, гръцки, турски, румънски, хърватски, словенски, унгарски, руски, украински, словашки, монголски, китайски, японски и др. В четенето ще се включат студенти, докторанти, университетски преподаватели, учители, почитатели на творчеството на Димитър Димов, негови наследници и др.

Участниците и гостите ще могат да видят и временна изложба с материали, свързани с преводите на романа на чужди езици, както и материали, свързани с изучаването на английски, френски, немски, испански и руски език от Димитър Димов. Посетителите ще могат да видят и коя е последната книга, останала недочетена при заминаването на писателя за Букурещ на 31 март 1966 г.

Заповядайте заедно да отбележим Европейския ден на езиците!