„ГЛАСЪТ НА МЛАДИТЕ” ще звучи отново

в Литературен кабинет „Владимир Башев”

На 30 октомври, вторник, от 17:30 ч. в Литературен кабинет „Владимир Башев” (Национален литературен музей) ще се проведе поетичната вечер „Гласът на младите”. В нея ще вземат участие студенти от СУ „Климент Охридски“ и млади творци, които ще представят свои стихове и творби на любими български поети. Сред участниците са Тодор Иванов, Николай Панайотов, Красимира Санкийска, Ая Таха, Яна Дзин, Александра Александрова, Елеонора Михайлова, Нели Димитрова и др. След литературното четене всеки ще може да вземе участие в литературната дискусия. Събитието има за цел да създаде традиция, която да обедини не само пишещи, но и интересуващи се от българска поезия, млади хора.

Владимир Башев (1935 – 1967 г.) е български поет и преводач, един от най-ярките представители на новата българска поезия. Автор е на книгите „Тревожни антени”, „Преодоляване на гравитацията”, „Желязно време”, „Нецелунати момичета”, „Магазин за часовници” и др. Неговият дом се превръща в музей през 1987 г., а днес  в него си дават среща творци от различни поколения. Музейният архив съдържа ценни ръкописи, кореспонденция, снимки, вещи, както и богатата му лична библиотека, наброяваща близо 2500 тома книги.

Дни преди да отбележим 51 години от смъртта на Владимир Башев, вратите на Литературния кабинет ще бъдат отворени за всеки ценител на българската поезия!

Литературен кабинет „Владимир Башев“

София, бул. „Ситняково” № 79, вх. Д, ет. 5