ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ИВАН СИМЕОНОВ

Почина писателят Иван Симеонов. Поклонението ще се състои на 27 декември от 14,00 часа в столичния храм Св. Седмочисленици“.

Иван Симеонов е роден на 23 октомври 1926 г. в София. Средното си образование завършва в Италианското училище, а висшето юридическо – в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на шест стихосбирки, на три драматични поеми, на една новела и на една книга с есета. Сред неговите творби са драматичната поема „Орфей, Евридика и любовта“, драмата „Любовта на Саломе“, новелата „Завръщането на блудния син“, поетичните книги „Моят Христос“, „В търсене на Бога“ и др.

Писателят е номиниран за една от най-престижните световни награди Джон Темпълтън“, която се присъжда на „дейците на духа, посветили своите умения и талант на стремежа да разширят представата ни за целта и смисъла на човешкото съществуване. Цялото творчество на Иван Симеонов – поезия, есеистика, драми и проза, утвърждава духовното в светлината на християнската вяра.

През ноември 2016 г. Иван Симеонов бе отличенот Министерство на културата с наградата „Златен век“. Писателят е един от най-големите дарители на Националния литературен музей.

Изказваме своите най-искрени съболезнования на семейството и близките!

Да бъде светла паметта му!

 

Национален литературен музей