140 години от Учредителното събрание и приемането

на Търновската конституция

На 8 февруари 2019 г. в Народното събрание на Р България бе открита изложба по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и подписването на Търновската  конституция. Изложбата е организирана със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и   къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ – Национален литературен музей. Временната експозиция бе открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на столицата в Деня на отворени врати на парламента – 10 февруари 2019 г. от 11,00 часа.

Посетителите ще могат да видят оригиналите на Търновската конституция (1879 г.) и Сребърната конституция (1911 г.). Сред експонатите, с които Националният литературен музей участва в изложбата, са лични вещи на големия български възрожденец Петко Славейков: джобен часовник, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница; първата библия на говорим български език от 1871 г., издадена в Цариград. Един от акцентите в експозицията е и масата, която Петко Славейков донася от дома си, за да бъде подписана на нея, на 16 април 1879 г. във Велико Търново, първата българска конституция.

Документалната изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, подготвена по инициатива на Народното събрание, е пътуваща и ще бъде представяна в областните градове на страната през цялата юбилейна година.