На 18 май 2022 г. в залата на Държавен архив – гр. Монтана бе представена изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох...", посветена на живота и творческия път на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Експозицията бе открита от Атанас Капралов – директор на НЛМ и Ангелина Емилова – началник отдел „Държавен архив" – Монтана. Официални гости на събитието бяха Ванина Вецина – областен управител на Област Монтана, Анна Динева, директор на Регионален държавен архив – Монтана, Александър Герасимов, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности" към Община Монтана, множество интелектуалци, общественици, жители и гости на града.
     Изложбата е изготвена от екип на Националния литературен музей и в 20 фотодокументални пана проследява основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото"; установяването му в София. В експозицията са представени и ценни свидетелства за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий", Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др. Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.
     Изложбата е осъществена с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и ще гостува в Монтана до 17 юни 2022 г.