На 25.03.2015 г. във фойаето на втория етаж на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се състоя премиерата на книгата "Знаменити, Забравени,Забранени" с автор Катя Зографова - и.д. Директор на Националния литературен музей. На грандиозното събитие присъстваха повече от 120 души сред които  Григорий Вазов, Владимир Пенев, Виолета Пенева - наследници на знаменитите творци на българската литература;  потомците на "забравените" имена - Димитър Красински, внуците на Димитър Подвързачов и Стилиян Чилингиров, внукът на Емануил Попдимитров; наследниците на "забранените творци" -  дъщерята и внучката на Мирослав Минев, дъщерята и синът на Лео Коен, на Йордан Стубел и др. Сред гостите се открояваха имената на видните изследователи на литературното наследство - доц. Йордан Василев, проф. Михаил Неделчев, доц. Елка Трайкова, проф. Иван Сарандев, проф. Петър Велчев. Премиерата уважиха и голяма част от музейната колегия от НЛМ, директорът на Музей за история на София" - д-р Надежда Кирова - Йовчева, представители на форум "Българка" и на Дамския литературен салон "Евгения Марс.

Официалното събитието бе открито от проф. дфн Боряна Христова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. В своите уводни думи тя сподели, че за нея е удоволствие да е част от събирането, посветено на тази „забележителна, забавна и знаменателна книга”. Допълнително настроение и дух по време на събитието придадоха музикалните изпълнения на пиано и цигулка на Зорница и Йосиф Радионови - мазурка от Вияновски, песен от Панчо Владигеров, тангото  "La cumparsita". 

Книгата бе представена в детайли от проф. Алберт Бенбасат, а г-н Игор Чипев от Министерството на културата прочете решението за връчването на Катя Зографова на националната награда за литературна критика „Нешо Бончев” . В нейна чест беше прочетен и поздравителен адрес от името на г-жа Галина Матанова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на община Панагюрище и от проф. д-р Лъчезар Цоцорков - председател на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД.