Изложбата „Писателите – съвестта на Балгария“ беше открита на 25 септември 2014 г. в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в гр. Разград

Снимки и ръкописи на най-емблематичните творци на българската литература през отминалите 100 години, документални свидетелства за живота и творчеството на Иван Вазов, на Петко Р. Славейков, на творците д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров от кръга „Мисъл”, уникални експонати, останали от Алеко Константинов, Тодор Влайков, писателите и поетите от литературните кръгове „Хиперион”, „Стрелец” и „Златорог” са част от експозицията. Особено място е отделено на национално значими и хуманни каузи, зад които застават българските писатели – издирването на Гео Милев, Сергей Румянцев и Христо Ясенов през 1925 година, спасяването на българските евреи през 40-те години.
Съюзът на писателите от провинцията, както и женските писателски дружества с техните председателки Евгения Марс и Екатерина Каравелова също са представени в изложбата. Припомнени са и писатели като Змей Горянин, Асен Христофоров, Петър Кишмеров, Славчо Красински, както и са поместени любопитни плакати за литературни четения от 30-те и 40-те години на ХХ век.
Изложбата, дело на литературният историк Румяна Пенчева – главен уредник на отдел „Фондове и литературно наследство” при Националния литературен музей.