Националният литературен музей показва пистолета и камата на Яворов

Пистолетът, камата, бинокълът и други култови вещи на големия български поет Пейо Яворов ще бъдат показани на представителна изложба на Националния литературен музей, която се открива на 7 септември 2013 г. в родния град на поета - Чирпан. Изложбата, озаглавена „Яворов - син на страстта" ще бъде експонирана в обновения музеен комплекс в града.

Представената експозиция на НЛМ съдържа богат масив от оригинални материали, съхранявани във фондовете на къщата музей „П. К. Яворов" в София. Лични вещи, ръкописи, снимки, кореспонденция и първи издания с автографи по нетрадиционен начин ще ни срещат с интелектуалния и емоционален свят на поета. Сред уникалните вещи, освен пистолета (с който Яворов слага край на живота си на 16 октомври 1914 г.), място в експозицията намират грузинската кама, подарена на Яворов от близкия му съратник Гоце Делчев, както и бинокълът на Яне Сандански, който Яворов използва по време на Балканската война на фронта.

Бинокълът е част от неговото воеводско снаряжение при освобождаването на град Банско през октомври 1912 г. С този бинокъл Яворов, заедно с воеводите Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров - баща на Н. Й. Вапцаров, влиза победоносно в град Кавала в края на 1912 г. Изложбата представя още ръкописи на Яворов, предсмъртните поправки в стиховете му, оригинални снимки на твореца и на Лора Каравелова, която слага край на живота си точно преди 100 г. - през 1913 г.
Изложбата е посветена на 135 г. от рождението на Яворов. Догодина - през 2014 г., се навършват 100 години от смъртта му.

            Националният литературен музей представя в Чирпан и още една експозиция, която хвърля светлина върху духовния свят на поета - изложбата „Посвещенията на Яворов". Шестнадесетте посвещения на поета са отправени към най-близките хора от неговото семейство, към духовните му съмишленици от кръга "Мисъл", към хората, с които го свързват "хайдушките му копнения", към жените, вдъхновили най-съкровените му лирически изповеди. Сред посвещенията са тези на Нонка Чипева, Дора Габе, Мина Тодорова, Лора Каравелова, Боян Пенев, Пенчо Славейков, д-р Кр. Кръстев, Тодор Николов, Гоце Делчев, Тодор Александров. Оформлението на изложбата е дело на художничката Ивелина Велинова от Националния литературен музей.

            Двете изложби ще бъдат открити от Директора на НЛМ Катя Зографова.
Музеят на Яворов в София, макар и в критично състояние на сградния фонд, продължава да приема посетители. През месец януари т. г. след голяма кръгла маса, организирана от НЛМ, посветена на 50-годишнината от създаването на музея, бе предизвикана широка обществена дискусия на тема „Култът Яворов." Беше назначена междуведомствена комисия, която излезе със становище, според което се забранява преизграждане и което постановява спешна реставрация на сградата до края на годината. От НЛМ алармират, че до момента собствениците - една от масонските ложи в България, не е изпълнила предписанието на Столичната община, Министерството на културата и НИНКН. „Надяваме се и настояваме това да стане скоро, защото срокът е до края на тази година", казва литературният критик Катя Зографова - директор на НЛМ.