Скъпи колеги и приятели, млади и стари ПАТИЛАНЦИ по дух!

Благодарим Ви за съпричастието към първото издание на нашата нова инициатива „Семейна събота в моя музей", която се проведе на 22 февруари в Националния литературен музей. Получихме над 150 рисунки по темата „С Ян Бибиян и дяволчето Фют на Луната". Подредихме страхотна изложба, която още грее в една от залите на Вапцаровия музей в София. Синът на Елин Пелин г-н Боян Иванов лично връчи наградите и грамотите на отличените в конкурса.

Тази събота, 22 март, от 11 часа, на същото място - музей „Н. Вапцаров" на ул. „Ангел Кънчев" № 37, предстои да се случи новото предизвикателство, този път литературно, наречено „Денят на Патиланците". Задачата бе да се напише писмо до Смехурко с разказ за най-голямата пакост, която би ядосала баба Цоцолана! В духа на знаменитата книга на Ран Босилек „Патиланско царство".

На адреса на Националния литературен музей и Фондация „Моят музей", съорганизатори на семейните съботи, вече пристигнаха около 30 „патилански" писма от цяла България - с прелюбопитни истории, някои от които римувани съвсем в стила на великолепния Ран Босилек.

Новата семейна събота ще бъде забавна, но едновременно с това образователно и творчески наситена. За децата, родителите, бабите и дядовците, които се включат в културното предизвикателство, са предвидени литературни игри; урок по илюстриране на детска литературна творба под надслов „Рисувай с мен"; ще може да бъде разгледана камерната документална изложба от фондовете на НЛМ и от семейния архив на Ран Босилек, ще бъде прожектирана презентация за любимия писател и неговия най-обичан илюстратор, художника Вадим Лазаркевич.

В Деня на Патиланците дейно участие ще вземат преките наследници на писателя г-жа Ралица Негенцова и потомците на приятеля му Вадим Лазаркевич.

На финала ще бъдат обявени победителите в конкурса „Денят на Патиланците". Те ще получат чудесни награди, предоставени от ИК „ПАН", както и специално изработени грамоти.

Възможност да заслужат книжки от ИК „Световете" с илюстрации от Вадим Лазаркевич и различни предметни награди ще имат всички деца и възрастни, които се включат успешно на място в семейната музейна събота.- като рисувачи и играчи във веселото „Патиланско царство".