МОМЕНТИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА, ПОСВЕТЕНА НА 110-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР ДИМОВ

   

   

На 27 юни 2019 г. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе открита изложбата на Националния литературен музей „Димитър Димов в писма и спомени“, посветена на 110-годишнината от рождението на писателя.
Изложбата откриха директорите на двете институции – доц. д-р Красимира Александрова (НБКМ) и Атанас Капралов (НЛМ). 
Слово за Димитър Димов произнесе доц. д-р Георги Цанков. Представени бяха откъси от текстове на Димитър Димов, в изпълнение на актьора Стоян Чобанов, а гостите имаха възможността да се насладят на изпълненията на класическа китара на доц. д-р Росен Балкански (Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“). 
Сред гостите бяха двете дъщери на Димитър Димов – Сибила и Теодора, проф. Златимир Коларов – председател на Съюза на лекарите писатели в България, проф. Алберт Бенбасат, един от авторите на книгата „Случаят „Тютюн”", проф. Димитър Веселинов, изследовател на френската лексика в романа „Тютюн”, Димитър Христов, член на управителния съвет на СБП, писателят Захари Карабашлиев, организатор на фестивала „ВарнаЛИТ” и един от учредителите на Националната литературна награда „Димитър Димов”, проф. Йордан Костадинов, приятел и дарител на музея, г-н Георги Близнашки, г-н Андрес Сааведра Бараона – отговорен секретар на Консулството на Република Чили у нас, преподаватели, ученици, студенти и много колеги, приятели и почитатели на творчеството на Димитър Димов. 
Изложбата може да бъде посетена до 7 юли 2019 г. в централното фоайе на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.