Поради влошените метеорологични условия и невъзможността за провеждане в закрито помещение, събитието в двора на къща музей „Христо Смирненски“, предвидено за 27 май 2020 г. от 18:00 ч., се отлага!

  

 

ОТКРИВАНЕ НА ЛИТЕРАТУРЕН ЦЕНТЪР „ДА БЪДЕ ДЕН“ ПРИ КЪЩА МУЗЕЙ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ – СОФИЯ

На 27 май 2020 г. любителите на българското изящно слово ще имат повод за радостни емоции след седмиците на социална изолация и преустановяване на културните прояви. Тогава ще отвори врати ново културно средище – Литературен център „ДА БЪДЕ ДЕН“ при къща музей „Христо Смирненски“ в столицата.

„Да бъде ден!“ (1922) е емблематичната стихосбирка на поета, която за една година претърпява две издания. В нея начеващият литературен критик Георги Цанев провижда образа на „поет със значителна дарба, поет с буен лиричен темперамент“, който „заслужава нашата радост и буди големи надежди“. Да не забравяме, че тъкмо Георги Цанев става „кръстник“ на книгата – той именно предлага на Смирненски заглавието „Да бъде ден!“, след като прочита едноименното стихотворение в ръкопис.

Предвижда се Литературният център да обхване всички сфери на изкуството и културата, като обединителният акцент на всяка проява ще бъде личността на Христо Смирненски и неговото творчество. Дали ще бъде музикално-поетичен рецитал, отбелязване на юбилейна годишнина на творци на културата, театрални срещи, кафе театър, представяне на нова книга, изложба, творческо ателие, среща с ученици, открит урок или гостуване на библиотеки, читалища, училища, клубове и други обединения, носещи името на гениалния юноша, задължително при всички прояви ще е в началото да звучи неговото слово. Гостът ще рецитира любимата си творба от Христо Смирненски.

Литературният център „ДА БЪДЕ ДЕН“ ще бъде открит от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов. Актрисата Богдана Вульпе, дългогодишен сътрудник на къщата музей с рецитали по стихове на Христо Смирненски, ще изпълни знакови негови творби.

Първият гост на Центъра е поетесата Надежда Захариева. Срещата с нея е под наслов „ДУША НА ДЛАН“.

Водеща е Елена Алекова, главен уредник на къщата музей „Христо Смирненски“.

Заповядайте на 27 май 2020 г. в двора на музея на ул. „Овче поле“ 116. Начало 18 часа.Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и указания на Министерство на здравеопазването за работа с посетители в условията на Covid-19.

(Как се стига до нас: с метро – метростанция „Опълченска“; тролей 1 и 5, автобус 60 и 74 – сп. „Улица „Пиротска“, трамвай 22 – спирка „Улица „Одрин“, и др. Улица „Овче поле“ е пресечка на ул. „Пиротска“ в посока кв. „Люлин“.)