ДИРЕКТОРЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ

 

АТАНАС КАПРАЛОВ ОТКРИ ЛИТЕРАТУРЕН ЦЕНТЪР „ДА БЪДЕ ДЕН“

 

КЪМ КЪЩА МУЗЕЙ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“

 

В навечерието на 17 септември – рождения ден Христо Смирненски (1898-1923), в присъствието на възторжени почитатели на неговото творчество, директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов откри нов Литературен център „ДА БЪДЕ ДЕН“ при къща музей „Христо Смирненски” в столицата. „Да бъде ден!“ е стихотворението, дало заглавие на лирическия сборник на гениалния юноша, който излиза през 1922 и за една година претърпява две издания.

 

Актрисата Богдана Вульпе, дългогодишна сътрудничка на къщата музей „Христо Смирненски” през годините, една от легендите в Театъра на словото, изпълнителката на множество рецитали по творчеството на Христо Смирненски, изпълни две от неговите най-знакови лирически творби „Цветарка” и „Юноша”. Актьорът Мирослав Стоилов, екскурзовод в къща музей „Иван Вазов” – София”, се включи в рецитала с изпълнение на стихотворението „Да бъде ден!”.

 

Новото столично културно средище се създава по идея и инициатива на д-р Елена Алекова, главен уредник на къща музей „Христо Смирненски“.

 

Първият гост на Литературния център „ДА БЪДЕ ДЕН“ беше Надежда Захариева. Доколкото се предвижда обединителният акцент на всяка проява да бъдат личността и творечството на Христо Смирненски и гостът непременно да рецитира любимата си творба от поета, Надежда Захариева беше избрала сатиричното му стихотворение „Маскарад, което прозвуча удивително съвременно и съвсем актуално – все едно е написано днешния ни ден.

 

Срещата с известната поетеса мина под наслов „ДУША НА ДЛАН“. Това е заглавието и на сборника й с избрани стихотворения, който излезе в края на миналата година по случай нейната 75-годишнина. Поетесата изпълни рецитал по свои стари и нови стихове, а флейтистката Майя Сергиева-Богданова озвучи вечерта с произведения на Георг Филип Телеман, Жан-Мари льо Клер и Енио Мориконе.

 

Водеща беше Елена Алекова, която, вместо представяне на Надежда Захариева, прочете свое стихотворение центон, създаден изцяло от стихове на поетесата („Душа на длан. Портрет на Надежда Захариева по повод на нейна N-та годишнина”).

 

Първата среща в новоткрития Литературен център се проведе в двора на къщата музей „Христо Смирненски” на 16 септември 2020 г. и е в рамките на Европейските дни на наследството – София 2020, организирани от Френския институт в БългарияМинистерство на културата и Столична община, които ще се проведат на 19 и 20 септември под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“. Към тях ще се включат къщите музеи на Иван Вазов, Пейо К. Яворов и Никола Вапцаров в събота, 19 септември 2020 г., от 10,00 до 17,00 часа.