ИЗЛОЖБА С НЕПОЗНАТИ РИСУНКИ НА ИЛИЯ ПЕТРОВ СЕ ОТКРИВА В ХАСКОВО
На 20 октомври 2020 г., от 17:30 часа, в Художествена галерия "Форум" - Хасково ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей "Илия Петров - непознати рисунки". В експозицията ще бъдат представени 42 творби на художника, рисувани през 40-те години на ХХ век и дарени през 1994 г. на къща музей "Емилиян Станев" (Национален литературен музей) от Надежда Станева.
Сюжетно-тематичният кръг на рисунките е в унисон с многостранните интереси на художника. В полезрението на даровитото му око попадат както битовата и трудовата тема – селска и градска, така и портретът, голото тяло, анималистиката. Интерес представляват и рисунките по конкретни литературни сюжети, сред които са сериите с възрожденска тематика и от Отечествената война. Заедно с бързите, непретенциозни скици, някои от които правени с молив и сангин, те оформят сбирка с висока историко-художествена стойност.
Изложбата ще бъде открита от директора на Националния литературен музей - Атанас Капралов и ще гостува в Хасково до края на октомври 2020 г.