„ЛИТЕРАТУРНАТА АПТЕКА НА ДИМИТЪР ДИМОВ“ – СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ И НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ

В периода 20 – 26 септември 2021 г. в Пловдив ще се проведе „Седмица на Димитър Димов“. Програмата, чийто главен организатор е Медицински университет – Пловдив, е част от Плана за културна и социална дейност на Университета и е включена в Културния календар на града. Събитията се реализират съвместно с Националния литературен музей.

На 20 септември 2021 г., от 17:00 ч., в Дом на културата „Борис Христов“ ще бъде открита изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“. Експозицията включва документални пана, представящи основни моменти от биографията на писателя; кратки откъси от неговите романи и информация за използваните в тях лекарства. Допълнена е с автентични опаковки на лекарства и други интересни експонати, притежание на Музея на медицината към МУ – Пловдив и лични вещи, кореспонденция, книги, снимки и ръкописи от фонда на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей. Посетителите ще могат да видят и първите издания на романите на Димитър Димов. Изложбата може да бъде разгледана до 3 октомври 2021 г.

По време на официалното откриване на 20 септември, от 18:00 ч., гостите ще имат възможност да видят документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2006 г.) Режисьор на филма е Валентина Фиданова-Коларова, сценаристи: Златимир Коларов и Анна Свиткова, оператор – Мартин Димитров, художник – Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а ролята на Димитър Димов изпълнява актьорът Александър Жеков. Предвидена е и творческа среща с авторите на филма.

През 2021 г. се навършват 70 години от отпечатването на първото издание на романа „Тютюн“, по-голяма част от който е написана в Пловдив, докато Димитър Димов работи в Пловдивския университет. Романът е преведен на над 20 езика и донася на своя автор международна известност. На 24 септември от 13:00 ч. в Аудиторийния комплекс на Медицински университет – Пловдив ще се проведе Литературно четене на романа „Тютюн“ в превод на чужди езици – френски, немски, руски, сръбски, украински, испански, гръцки, турски, японски и др. Проявата е традиционна за къща музей „Димитър Димов“, която от няколко години организира такова четене по повод 26 септември – Европейски ден на езиците. Тази година събитието се организира съвместно с МУ – Пловдив, с участието на негови възпитаници – български и чуждестранни студенти.