Документалната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ на Националния литературен музей гостува в гр. Вършец

На 3 август 2022 г. в Народно читалище „Христо Ботев 1900“ – гр. Вършец бе открита изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Слова произнесоха инж. Иван Лазаров – кмет на Община Вършец и директорът на Националния литературен музей – Атанас Капралов. На събитието присъстваха жители и гости на курортното градче.

На 4 август бяха връчени и наградите в петото издание на конкурса „Награда Лъчезар Станчев за сонет – песен 2022“, организиран от Община курорт Вършец, с подкрепата на „Фондация Лъчезар Станчев за поезия“ – съорганизатор, Национален литературен музей, БНР „Радио Видин“, Алманах „Огоста“, Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана и Вестник „Вършец“.

Изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ съдържа 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е отделено на семейството на поета – майката Съба Вазова, братята – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

Представени са и заснети ценни експонати от къща музей „Иван Вазов“ – София, знак за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната литературна дейност на Патриарха на българската литература и участието му в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Акцент в изложбата са и творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.

Изложбата е осъществена благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и ще може да бъде разгледана до 30 август 2022 г.