Националният литературен музей и Националната библиотека

откриха изложба по случай 150 г. от рождението на Пенчо Славейков

 

Националният литературен музей и Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий“ представиха национална изложба, посветена на 150 г. от рождението на Пенчо Славейков. Тя беше открита на 12 април в Централното фоайе на Националната библиотека от проф. дфн Боряна Христова -  директор на Библиотеката, и от г-н Пламен Крайски – директор на Националния литературен музей. Поздравиштелен адрес по случай културното събитие изпрати кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Експозицията може да бъде посетена от гражданите и гостите на София до 9 май т. г.

Изложбата се организира в навечерието на 150 години от рождението на  поета – 27 април 1866 г. Тя включва оригинални авторски и преводни книги на Пенчо Славейков, негови лични вещи, снимки, ръкописи, документи, кореспонденция и художествени произведения от фондовете на  Националната библиотека и от къщата музей Петко и Пенчо Славейкови“ в София.

Разказът във витрините започва от родното място на поета, с изглед от процъфтяващия през Възраждането в икономическо и културно отношение град Трявна. Интересни фотографии показват семейната среда и моменти от ранните години на Пенчо Славейков.

Представени са още по-важните периоди от живота и творческото дело на поета -  неговият студентски период в Лайпциг (1892–1898 г.), принадлежността му към литературния кръг „Мисъл”, сътрудничеството му в списание „Мисъл”, дейността му като директор на Народния театър. От фондовете на Националната библиотека са експонирани ръкописи и документи, които представят дейността му като поддиректор и директор на културната институция. Много от тях се показват за първи път пред широката публика. Отделено е място и за неговите сътрудници в Библиотеката – Пейо Яворов, Петко Тодоров, д-р  Никола Михов и др. 

Изложбата включва  и лични вещи на твореца неговата дървена мастилница с метални орнаменти и синьо стъкло, перодръжката от писалищната му маса, уред за масаж на ръцете, нож за рязане на хартия,цигаре, шал, както и пишещата машина, „Адлер, която се съхранява в музея. Подредени са и вещи на неговата спътница – поетесата Мара  Белчева - саше за носни кърпички от червена коприна, кожени ръкавици, копринен шал,изящен сервиз от дома й и др. 

С ръкописи, картички и писма е представена духовната връзка между двамата творци, съвместната им работа по превода на „Тъй рече Заратустра“ от Ницше и  поемата „Кървава песен“, за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература през 1912 г. Проследени са последните  години от изгнаничество на  поета и смъртта му в Брунате - Италия.

При откриването на изложбата актьорът Янко Лозанов изпълни творби на Пенчо Славейков.

Автори и куратори на изложбата са д-р Милена Тафрова, д-р Руслан Иванов от Националната библиотека и Здравка Никовска, главен уредник на къща-музей „Петко и Пенчо Славейкови“.

 

За контакти и допълнителна информация  - Здравка Никовска, главен уредник на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“

 тел. 02 987 19 45, GSM 0899 84 40 46

emailzdravkanik@ abv. Bg

 

д-р Милена Тафрова, д-р Руслан Иванов – Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, тел. 02  9183 169

emailThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.