Изложба, посветена на Елисавета Багряна, гостува в Хасково

Последна редакция: 24/04/2023

На 26 април 2023 г., сряда, от 11.00 ч. в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково (централно фоайе), ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „Как ще спреш ти мене – волната…“, посветена на живота и творчеството на „звездната“ Елисавета Багряна.

През 2023 г. се навършват 130 години от рождението на Гранд дамата на българската поезия.

В 22 постера изложбата разказва духовните пътешествия на Вечната и Святата. Древният порив на „Амазонката“ в странстванията ѝ по земя, море и небе е великата страст на поетесата, наградена в библейската си възраст с уникалната си втора среща с най-рядката звезда – Кометата. Всъщност още преди да се роди, Багряна е под знака не просто на пътуването, а на Полета! Сред най-ярките ѝ детски спомени е разказът на родителите ѝ за Първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. с техническите му чудеса и знаменития балон на Йожен Годар, полетял над града на тепетата. Поетесата му посвещава късната си поема за Стария град.

Знаковите пътувания на Багряна, родили шедьоври като „Стихии“, „Моята песен“ и паметни стихотворни цикли като „Бретан“, „Словенски вечери“, „Париж-Венеция“, Турския, Ливанския и Бразилския, са представени в цялото богатство на междукултурните диалози, чиито посланик е една от най-талантливите и красиви българки на всички времена. Малко известни и премълчавани литературно-исторически сюжети са разкрити документално – от митичното „бягство“ на Багряна и Боян Пенев към стихиите на Бретан, през приятелствата със сръбските и словенски творци, неподвластни на политическите конюнктури, та до истинската версия за гостуването в Рио де Жанейро и срещата ѝ с Педро и Дилма Русеви през 1960... За ценителите на историята са представени и ред непознати факти за гражданката Багряна: участието ѝ в защитата на българските евреи; помощта ѝ за освобождаването от концлагер на писателя Асен Босев преди 1944 г. и на анархиста от Хасково Делчо Василев след 1944 г. и др. Не са премълчани флиртът на голямата ни поетеса с властта след 9 септември, пътуванията ѝ до Москва, конгресите за мир и форумите на жените из цял свят...

Изложбата може да бъде посетена до 18 май 2023 г.

Публикувано на: 24/04/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации