Художникът Димитър Димов

Последна редакция: 27/06/2024

Изложбата „Димитър Димов като художник“ бе открита в къщата музей в София днес, 25 юни, по повод 115 години от рождението му.

Автошаржове, рисувани в Испания, съхранени от испанския писател и преводач Хуан Едуардо Сунига; скици с туш, сред които и карикатурни като „Марийка“ – заседялата се слугиня в семейния дом; рисунка с молив на Гьоте и маслени пейзажи от гимназиалния му период; малък моливен портрет на пастрока му Руси Генев, съхранен от сестрата на Димов – Люси Генева; цветни анатомични скици от лекциите по зоология – това са само част от творбите на художника Димитър Димов, които вече привличат вниманието на посетителите.

Първият от талантите, който домашните откриват у малкия Димитър, е рисуването. През 1919 г. семейството се премества да живее в София и Димитър посещава курсове в Художествената академия заедно с Олга Брадистилова, Иван Ненов, Екатерина Савова-Ненова и други осъществили се по-късно художници. Макар страстта към рисуването постепенно да отстъпва в полза на писателската и научната дейност, талантът му на художник не угасва до края на дните му.

Способностите на проф. Димитър Димов да рисува оставят незабравими спомени у студентите, които със съжаление са изтривали анатомичните рисунки с цветни тебешири от черната дъска след лекциите на своя обичан преподавател. Тези спомени са живи и до днес...

Изложбата „Димитър Димов като художник“ за пореден път доказва, че личността на големия талант надхвърля общоприетите представи за писателя класик и вдъхновява за нови открития с произведенията му.

Изложбата ще продължи до края на месец юли 2024 г.

Посетете къща музей „Димитър Димов“ в София, ул. „Кръстьо Сарафов“ 26!

+2

Публикувано на: 27/06/2024
Автор:
nlmuseum
свързани публикации