"Димитър Димов в писма и спомени"

Последна редакция: 19/02/2023

Изложбата е подготвена през 2019 г., по повод 110-годишнината от рождението на писателя. Представя различни моменти от житейската и творческа биография на Димитър Димов – семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, интереси, обществена дейност.

"Димитър Димов е от онези значими творци, чиито имена остават завинаги записани на страниците на българската литературна история. Затова всеки спомен за него ни е много ценен. Още повече, че той самият не ни е оставил свои мемоари. Затова извън сухите биографични факти за живота му, авторите на изложбата надникват отвъд онази стъклена стена, която сам приживе писателят е поставял между себе си и останалия свят и представят образа на неговата личност чрез спомените на другите – на хората, които са го познавали, които са били негови приятели и почитатели, на колегите му, на онези, които е обичал и които са го обичали. Богатият и прецизно подбран архивен материал – снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени, дава възможност на посетителя сам да изгради неговия образ за себе си. Безспорно, за всеки човек този образ ще бъде по своему различен, но неизменно ще се доближава до общата представа за една изключително скромна, талантлива и работоспособна личност."

Изложбата съдържа 16 бр. пана – тип „ролбанер“, с размери: в. 200 см.; ш. 85 см., без необходимост от система за окачане. Автор на изложбата е д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов“, художествено оформление – Ивелина Велинова

Публикувано на: 17/02/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации