Истинска наслада за всички сетива

Последна редакция: 02/03/2024

И тази година на 14 февруари Националният литературен музей и къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ събраха голям брой почитатели на изящното слово, за да отбележат заедно празника на любовта и виното.

Литературно-музикалната вечер „Аз слушам само твоите очи, как дивно ми говорят за живота“ започна с кратък театрален етюд. В него прозвучаха писма и лирически текстове на Мара Белчева и Пенчо Славейков в изпълнение на Соня Кирицова и актьора Стоян Чобанов. Зрителите бяха въвлечени в съпреживяване и в своеобразен диалог за любовта, за красотата, за душата и за нашите духовни острови.

След нестандартното и емоционално наситено начало, директорът на Национален литературен музей, Атанас Капралов тържествено откри вечерта, представи участниците – обичани български поети от различни поколения – както и обяви откриването на ново експозиционно пространство, свързано с личността на Мара Белчева.

Вечерта продължи с изпълненията на Найден Вълчев, Недялко Йорданов, Маргарита Петкова, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, Иван Есенски, Добромир Банев, Красимира Макавеева, Калоян Христов и ученика Калоян Димов. С няколко знакови музикални изпълнения се включи и композиторът Хайгашод Агасян.

Преплетени в едно музиката и словото се превърнаха в истинска наслада за сетивата.

След рецитала гостите и участниците разгледаха новото експозиционно пространство, посветено на Мара Белчева.

Публикувано на: 02/03/2024
Автор:
nlmuseum
свързани публикации