„Литературната аптека на Димитър Димов“ – съвместна изложба на Медицински университет – Пловдив и националния литературен музей

Последна редакция: 12/02/2023

На 20 септември 2021 г. в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив бе открита изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“. Експозицията, реализирана съвместно с Медицински университет – Пловдив, включва документални пана, представящи основни моменти от биографията на писателя; кратки откъси от неговите романи и информация за използваните в тях лекарства. Допълнена е с автентични опаковки на лекарства, медицински принадлежности и други интересни експонати, притежание на Музея на медицината към МУ – Пловдив и лични вещи, кореспонденция, книги, снимки и ръкописи от фонда на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей.

Събитието бе официално открито от ректора на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева и Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей. Организатор и водещ бе проф. д-р Виктория Сарафян. Думи на почит към писателя и учен Димитър Димов поднесоха още зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, представители от Тракийски университет – Стара Загора, колеги и гости.

Експозицията представиха д-р Милена Катошева (къща музей "Димитър Димов", НЛМ) и доц. д-р Георги Томов (Музей на медицината, МУ – Пловдив).

След откриването на изложбата гостите имаха възможност да видят документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2006 г.) и да се срещнат с неговите автори: Валентина Фиданова-Коларова – режисьор и проф. Златимир Коларов – сценарист.

За четвърта поредна година къща музей „Димитър Димов“ (Национален литературен музей) се включи в отбелязването на Европейския ден на езиците, 26 септември, с литературно четене на романа на Димитър Димов „Тютюн“ в превод на различни европейски и световни езици. Събитието е част от организираната "Седмица на Димитър Димов" в Пловдив, посветена на 70 години от първото издание на романа "Тютюн". Литературното четене се проведе на 24 септември в Медицински университет – Пловдив, а откъси от романа бяха прочетени на български, сръбски, руски, френски, немски, украински, гръцки, испански и японски език от студенти на Университета. За преводите на романа и неговите преводачи разказа д-р Милена Катошева, главен уредник на къща музей "Димитър Димов" (НЛМ).

Изложбата "Литературната аптека на Димитър Димов" може да бъде разгледана до 3 октомври 2021 г.

Публикувано на: 11/02/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации