Министър Вежди Рашидов инспектира ремонтните дейности в Къщата-музей на Яворов, която ще отвори врати за нощта на музеите на 21 май 2016 г.

Последна редакция: 12/02/2023

 „Започнахме с ремонта, реставрацията на фасадата на къщата-музей "Пейо Яворов", за да покажем на обществеността своята загриженост и твърдото си намерение да съхраним тази културно-историческа ценност. Сградата се нуждае обаче и от солиден вътрешен ремонт, в това число и от сериозно укрепване, като това също ще бъде направено”, каза днес пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов, след като провери ремонтните дейности по музея на поета на ул. "Г. С. Раковски" 136 в столицата.

Очаква се след края на ремонта на фасадата къщата-музей на Яворов, която ще има и нов покрив, да отвори врати специално за Нощта на музеите на 21 май 2016 г. Посетителите тогава ще могат да разгледат и съхранените в автентичен вид стаи, които са обитавали поетът и Лора Каравелова.

В къщата-музей "Пейо Яворов" след завършването на цялостния й ремонт ще може да се помещава и Националният ни литературен музей, предложи Вежди Рашидов.

"Намерихме със собственика на сградата общ език, той се оказа добър патриот, диалогичен човек", отбеляза още министър Рашидов. Той уточни, че ще се търси друг имот, който да бъде предоставен  на сегашния собственик на къщата-музей. Важното е, че има разбиране от всички страни, че този забележителен паметник на българската история и култура трябва да бъде съхранен и спасен, подчерта в заключение Рашидов.

В отговор на журналистически въпрос министър Вежди Рашидов посочи, че не е изключено да предложи и по-високи санкции за собствениците на къщи - паметници на културата, които не се грижат достатъчно добре за тях и дори често умишлено ги оставят да рухнат.

На инспекцията на ремонтните дейности в музея на П.К. Яворов днес присъства и Пламен Крайски, директор на Националния литературен музей.

Публикувано на: 09/02/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации