Почит към Иван Вазов 174 години след рождението му

Последна редакция: 03/07/2024

На 9 юли 2024 г. (нов стил) се навършват 174 години от рождениeто на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа „Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф. Чипев“ – 130 години.

Първият роман в младата българска литература остава най-популярното произведение на Иван Вазов, донесло му литературна слава не само в България, но и по света. Век по-късно и в динамични времена „Под игото“ продължава да вълнува, предизвиква и разкрива минало и хоризонти, като запазва ключова роля и в образователната програма в българското училище.

Наричат Иван Вазов патриарх на българската литература и народен поет. С приближаването на втория век след рождението му остава непоклатим на фона на исторически страсти и литературни спорове, като дава право на избор с преклонение пред Отечество и народ.

Поетът Иван Вазов пророчески записва приживе: „спокойно гледам в бъдещето ази: там мойте песни все ще се четат.“

От името на Националния литературен музей каним жителите и гостите на столицата да почетем паметта на Иван Вазов 174 години след рождението му на 9 юли, вторник, от 11,00 часа, пред паметника на поета на ул. „Г. С. Раковски“, при храм „Света София“.

В същия ден посещенията в столичната къща музей „Иван Вазов" ще бъдат с вход свободен.

Публикувано на: 03/07/2024
Автор:
nlmuseum
свързани публикации