Литературно-музикална вечер по повод 125 години от рождението на Христо Смирненски

Последна редакция: 26/10/2023

125 години от рождението на Христо Смирненски (29.09.1898-18.06.1923)  „СВОБОДАТА ЗОВЕ НЕПРЕСТАННО СЪРЦА НИ...“

        Тази година се навършват 125 години от рождението на Христо Смирненски и 100 години от смъртта му. По този повод на 28 септември 2023 г. Национален литературен музей и къща музей „Христо Смирненски“ организират Литературно-музикална вечер под наслов „СВОБОДАТА ЗОВЕ НЕПРЕСТАННО СЪРЦА НИ...“, по стихотворението му „Към висини“ („Младеж“, 9 юни 1922):

         Като звън на далечни, грамадни камбани,
         като гръм на стихийни вълни,
         свободата зове непрестанно сърца ни
         към лазура на нови страни.

          Директорът на НЛМ Атанас Капралов ще открие вечерта, която ще започне с представяне на книгата на гениалния Юноша „ЗИМНИ ВЕЧЕРИ“, фототипно издание. Стихотворният цикъл „Зимни вечери“ е публикуван за първи път в литературната притурка на „Работнически вестник“ (27 януари 1923). В началото на 1924 година излиза като отделна книга в библиотека „Звънар“. С корица и илюстрации на Александър Жендов и с предговор на Георги Цанев. Стихове от „Зимни вечери ще изпълни актьорът Мариан Маринов.
          Следва литературно-музикален рецитал с участието на поетите Георги Константинов, Надежда Захариева, Боян Ангелов, Бойко Ламбовски, Марина Матеева, Иван Есенски, Павлина Йосева, Боян Бойчев, Калоян Христов и флейтистката Майя Сергиева Богданова. Водеща е Елена Алекова, главен уредник на музея.

          Вечерта ще се състои на 28 септември 2023 г. от 18 часа в двора на къща музей „Христо Смирненски“ (ул. „Овче поле“ 116).
 

          Същевременно в 17.00 часа от Музея за история на София (бившата Централна софийска баня) ще се проведе разходка „РАЗМЕСТЕНАТА СОФИЯ НА СМИРНЕНСКИ (ХУМОРИСТИЧНА КАРТОГРАФИЯ, ЕТНОГРАФИЯ И СОЦИОЛОГИЯ НА ГРАДА)“, осъществена през юли 2023 г. с подкрепата на Фондация „Прочети София“, Столична община и програма „Култура“ на Министерството на културата. Разказвачката Катя Зографова ще отведе участниците в разходката в къща музей „Христо Смирненски“, където те ще се приобщят към литературно-музикалната вечер.

Заповядайте!

Публикувано на: 25/09/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации