Моменти от представянето на новата книга на Росен Тошев

Последна редакция: 12/02/2023

При голям интерес премина представянето на книгата на Росен Тошев "От Царское село до Черная речка". Изданието, чийто тираж е за истински ценители и библиофили, съдържа 50 паралелни превода в хронологичен ред на стихотворения на Александър Сергеевич Пушкин, очерк с асоциативни хипотези, отразяващи моменти от биографията на поета, както и множество бележки за особеностите на поетичния му език, история на написване на стиховете, първи публикации и преводи. Авторът и преводач Росен Тошев предлага един нов подход към личността и творчеството на Пушкин.


За новата книга с подзаглавие „Малка Пушкинова поетична енциклопедия" споделиха своите впечатления Катя Зографова, Румен Леонидов, Николай Светлев, издателят Тодор Костадинов, Любен Лачански.


Гостите имаха възможността да се насладят на прекрасния рецитал на стихове на Пушкин, на френски, руски и български език, поднесен от Светла Тошева, както и на известния романс по стихове на Пушкин „Я Bас любил", изпълнен от Антония Тошева, в превод на български от нейния баща Росен Тошев.


„С Пушкиновата вечер Националният литературен музей започва юбилейните "СЛАВЕЙКОВИ ЧЕТЕНИЯ" в софийския музей, посветени на 150-годишнината от рождението на Пенчо Славейков. Това ще бъде поредица от премиери на стихосбирки и литературно-исторически книги, лекции и открити уроци, посветени на Олимпиеца на българската литература." – сподели с гостите Катя Зографова.

Публикувано на: 07/02/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации