Националният литературен музей отбелязва 110 г. от рождението на Емилиян Станев

Последна редакция: 12/02/2023

На 28 февруари т. г. се навършват 110 години от рождението на големия български писател Емилиян Станев, автор на емблематични повести и романи, сред които – „Крадецът на праскови“, „Иван Кондарев“, „Антихрист“, „Търновската царица“ и др.

Къща музей „Емилиян Станев“ при Националния литературен музей (НЛМ) отбелязва годишнината с културна и образователна програма, която ще бъде представена от 23 февруари до 7 март т. г.

На 23 февруари от 11.00 ч. в Градската библиотека в Горна Оряховица и на 28 февруари от 17.00 ч. в Ритуалната зала на град Елена главният уредник на къщата музей „Емилиян Станев“ д-р Радка Пенчева ще представи творческото дело на писателя.

На 1 март от 17.00 ч. в Изложбената зала на Велико Търново в чест на годишнината на Емилиян Станев ще има концерт на Йосиф Радионов, Ангел Станков и Зорница Радионова.

На 7 март в Историческия музей в Габрово ще бъде представена документалната изложба, посветена на твореца – „Към всичко подхождай с любов“.

И в четирите града след словата, концерта и изложбата ще бъде прожектиран документалният филм „Вечните ловни полета“, посветен на писателя, отбелязват от Националния литературен музей.

В къща музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново се съхраняват вещи, предмети, библиотеката и творческият архив на писателя. Те са обработени и очакват изследователите на творчеството му, допълват от НЛМ.

Източник: Официален сайт на Министерство на културата//  http://mc.government.bg/newsn.php?n=5900&i=1

24. 02. 2017 г..

Публикувано на: 09/02/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации