Поклонение на гроба на Христо Смирненски

Последна редакция: 12/06/2023

На 18 юни 1923 г. в 6,30 часа сутринта, в частен санаториум в Горна баня, спря да тупти сърцето на слънчевото Момче в българската литература. Малко над три месеца преди да навърши 25 години.

Половин час преди смъртта, разбираме от спомените на сестра му Надежда Измирлиева, той „поисква лист да пише, но това си остава последното негово желание“.

Опелото му е в църквата „Свети Крал“ („Света Неделя“). След като привършва, пред насъбралото се множество внезапно се изправя Гео Милев. „В занемелия храм прозвуча неговият вълнуващ глас. Той говори за тежката загуба, която понася българската поезия със смъртта на Смирненски, говори за неговите блестящи качества на изключителен поет“ (Коста Георгиев).

Над гроба му Георги Бакалов свързва съдбата и поезията на Христо Смирненски с живота и творчеството на Христо Ботев.

Получил първия кръвоизлив в края на април и чул смразяващата лекарска диагноза, Христо Смирненски намира сили да се усмихне: „Тая година моята стара приятелка – Жълтата гостенка – потропа на левия ми дроб. Слава богу, че имам само два дроба – догодина няма вече къде да се приюти. Всъщност, мене какво ми трябваше да отивам „На гости у дявола!“. Ето че опашката му остана в ръцете ми и от велики четвъртък аз съм на велико разпятие“ („Как ще си умра млад и зелен“). 

Неговата усмивка и неговият глас и до днес се носят над столичните улици. Сенките на неговите лирически герои и до днес се спотайват по ъглите на софийските улици с бляскавите витрини. И Витоша надвечер е все тъй „загадъчна и нежна – като теменужен остров в лунносребърни води“, каквато е била, докато самият той я е съзерцавал допреди век.

Във връзка със 100 години от гибелта на Христо Смирненски Националният литературен музей и къща музей „Христо Смирненски“ инициират поклонение пред гроба на поета в Централни софийски гробища (парцел 6, ред 14). Заупокойна молитва ще отслужи отец Николай Цурев от столичния храм „Света Неделя“.

Поклонението, което включва кратка програма с участието на директора на НЛМ Атанас Капралов, главния уредник на музея Елена Алекова, актьора Мариан Маринов, ще се състои на 16 юни (петък) от 11,00 часа.

Каним жители и гости на столицата заедно да почетем паметта на този изключителен поет!

Публикувано на: 12/06/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации