Ценни оригинали от Националния литературен музей участват в изложбата на Микеланджело Буонароти

Последна редакция: 12/02/2023

По случай 450 г. от смъртта на Микеланджело Буонароти (1475 –1564 г.) на 18. 09. 2014 г. в  Националната художествена галерия бе открита изложбата „Рисунки на Микеланджело от Каза Буонароти във Флоренция“. На откриването присъстваха премиерът на Република България проф. Георги Близнашки и министърът на културата - доц. д-р Мартин Иванов. 

 Експозицията е с куратор д-р Пина Раджониери, директор на „Каза Буонароти“, а изложените произведения са четири оригинални рисунки, част от колекцията на къщата-музей. Изложбата ще бъде отворена до 15 декември 2014 г., придружена e от елегантен каталог и от няколко филма, посветени на Микеланджело, на творбите му и на „Каза Буонароти“.

„Каза Буонароти“ - домът на семейство Буонароти, днес е институцията, която съхранява историческата памет за живота и изкуството на майстора, като едновременно е музей, архив, библиотека и място за изследвания. В архива му се съхранява най-богатата документация за художника, разнообразно наследство, което включва писма, стихове, кореспонденция и други оригинални документи, докато музеят съхранява няколко признати шедьовъра на Микеланджело, сред които мраморни скулптури, скици и рисунки“ – пише директорът на Италианския културен институт Анна Амендоладжине в предговора към каталога.

В изложбата участват и два експоната, притежание на Националния литературен музей - ръкопис на стихотворението "Микеланджело" от Пенчо Славейков и първото издание на стихотворението "Статуята на Мойсей" от Иван Вазов.

Публикувано на: 07/02/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации