В музея на Яворов показват пистолета от трагичната нощ

Последна редакция: 12/02/2023

В Нощта на музеите на 21 май, в къща музей „Пейо Яворов” за първи път след три десетилетия ще бъде показан пистолетът, с който се е простреляла Лора в мига, когато се е усъмнила в Яворовата любов. Ще видите и оригиналната бележка на поета, преди и той да посегне към пистолета. „Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея”, е написал Яворов и е изпълнил своята заръка.

От 19,30 ч.офиициално ще бъде открита обновената фасада и дворното пространство на музея с участието на струнен квартет на студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В двора ще бъде показана изложбата „Път, на който не съзирам края…“, а актьорът Янко Лозанов ще рецитира стихове на Пейо Яворов.

Екипът на Националния литературен музей през последните два месеца положи усилия да приведе в приветлив вид емблематичния музей на големия наш поет. Състоянието на къщата, в която той е живял със своята любима Лора, беше укор към националната ни памет.

Собственикът на сградата г-н Васил Панчев извърши пълен ремонт на фасадата. В следващите месеци предстои тя да бъде придобита от държавата, като собственикът ще бъде овъзмезден с друг имот чрез замяна. Благодарим на строителния предприемач г-н Тодор Асенов и на неговата фирма „Инвест – ММ” за извършения ремонт на фасадата така, че тя да бъде запазена за поколенията в оригиналния й вид.

Публикувано на: 09/02/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации