Вълнуващо тържество в къща музей „Христо Смирненски“

Последна редакция: 26/03/2023

На 8 март, Международния ден на жената, в препълнената зала на къща музей „Христо Смирненски“ се проведе литературно-музикална вечер под наслов „КАК ТРЕВОЖНО Е ДА СИ ЖЕНА“ (по едноименното стихотворение на Блага Димитрова). Тържеството започна със знаковата песен „Не остарявай, любов“ по текст на Недялко Йорданов и музика на Хайгашод Агасян – в изпълнение на самия композитор. Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, който откри тържеството, припомни историята по възстановяването на сградата и откриването на къщата музей на големия поет и поздрави дамите със свое стихотворение. В едно феерично преплитане на редове от поезията и писмата на Христо Смирненски и стихове на Блага Димитрова по сценария, на още авторски песни в изпълнение на Хайгашод Агасян и на родопски народни песни в изпълнения на Йоана Николаева, ученичка от Певческа школа „Кънев – Калинка Згурова“, протече рециталът на съвременни български поетеси. В него взеха участие Валентина Радинска, Петя Цолова, Кристин Димитрова, Красимира Макавеева, Павлина Йосева, Анжела Димчева, Нели Горанова, Стоянка Боянова, Дима Чонова и Елена Алекова. С две свои стихотворения поетът Недялко Йорданов поздрави присъстващите в залата дами. Изненадата на вечерта се получи, когато той покани Хайгашод Агасян с китарата, за да изпълнят и двамата една от култовите си песни „Усмихни се, любов“.

Организатори на събитието бяха Националният литературен музей и Литературен център „Да бъде ден“ при къща музей „Христо Смирненски“.

Участници и слушатели се разделиха с пожеланието за повече такива вълнуващи срещи на поети и поетеси с техните читатели и почитатели.

Публикувано на: 26/03/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации