За проекта EuropeanaPhotography

Последна редакция: 20/02/2023

Международният проект EuropeanaPhotography, финансиран от Европейския съюз, стартира през февруари 2012 г. и е с продължителност три години. Целта на проекта е да интегрира в Европейската дигитална библиотека Europeana уникални и качествени дигитални изображения от първите сто години на фотографията (1839 – 1939).
В проекта участват 19 институции от 13 европейски държави – престижни европейски архиви, библиотеки и музеи предоставят достъп до подбрани колекции от ценни, интересни и красиви снимки от изключително динамично време, наситено с разнообразни художествени, социални и политически събития. За разлика от другите изображения в Europeana, фотоколекциите на EuropeanaPhotography имат за цел да представят развитието на фотографията като изкуство и занаят, като техника, идеи и начин на отразяване на промените в обществения и в личния живот. Съдържанието е организирано тематично в четири групи: места, личности, събития и тенденции.
Българското участие в EuropeanaPhotography е осъществено чрез Фондация НАБИС, която се включв в проекта с 15 000 изображения, предоставени от български архиви, библиотеки, музеи и частни колекции. Сред тях има фотографии на пейзажи, сгради, инфраструктурни обекти, на политици, юристи, военни и писатели, както и на обикновени хора и семействата им. Част от подколекциите са посветени на промените в градския и селския живот и на начина, по който са засегнати от политически сътресения (като Балканските войни и Първата световна война) и природни катаклизми (като Чирпанското земетресение от 1928 г.).


В проекта на НАБИС се включват:
Регионална народна библиотека „Иван Вазов" – Пловдив
Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков" – Велико Търново
Национален исторически музей
Национален литературен музей
Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян
Център за исторически и политологически проучвания на НС на БСП
Общински културен институт „Музей за история на София"
Дирекция „Военно-исторически музей" – Плевен
Национална Библиотека „Св. св. Кирил и Методий"
Нов български университет
Държавна агенция „Архиви"
Дирекция на Природен парк Витоша
Български червен кръст
Институт за исторически изследвания при БАН
Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Организация на евреите в България "Шалом"
Съюз на арменските културно-просветни организации "Ереван"
Следните частни лица също са предоставили снимки от семейните си фотосбирки:
Петкана Трифонова Поломска
Стойчо Тихомиров Млечевски
Емилия Черкезова-Дамова

През май 2014 г. в Софийското метро бе открита постерната изложба „Писатели през фотообектива". Изложбата бе организирана в рамките на Националната библиотечна седмица от Фондация НАБИС, Фондация „Америка за България", под патронажа на Столична община и с финансовата подкрепа на EuropeanaPhotography. 40-те пана с изображения на български писатели бяха подбрани от фонда на Националния литературен музей.

Източник: НАБИС/ http://www.nalis.bg/about_us-bg 

Още по темата:

Семинар "Непоказвани съкровища от фотоархивите"

Белгиийци гледат българска ваксаджийка от 1905 г.

Публикувано на: 12/02/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации