Къща музей „Елин Пелин“

Последна редакция: 05/04/2023

Адрес: с. Байлово, общ. Горна Малина

Tел. 0879 83 01 53   

Елин Пелин е роден в село Байлово. Това малко живописно селце се намира на около 40 км. от град София. Селото е изключително красиво, уютно, с чиста природа и много зеленина. Тук силно се усеща духът на писателя, всичко напомня за него, всичко си спомня за него. Самите байловчани, даже родените много след неговата смърт, го помнят, познават и обичат като най-близък роднина и приятел.

В с. Байлово е запазена къщата му, превърната в музей през 1977 г., по повод 100-годишнината от рождението на писателя. Тук се намира и  величественият дом-паметник „Елин Пелин“, в който се помещава експозицията „Живот и творчество на Елин Пелин“.

През 2012 г. приехме едно уникално дарение - кабриолет с висока естетическа, историческа и техническа стойност. Изящното возило е изработено от известния врачански майстор Мито Орозов. С него са се возили съселяни на Елин Пелин, прототипи на негови герои, както и той самият.

Къщата музей е привлекателен обект за посетителите от цялата страна. Широкият двор с големия орех, плевнята, навесът, под който е събран селскостопански инвентар, ни връщат към атмосферата, в която е живял и творил Елин Пелин. На горния етаж е възстановена битовата обстановка на байловска къща, където с вкус е подредена покъщнината. Уредена е и стаята на Елин Пелин с негови лични вещи. През къщата досега са минали хиляди посетители, подписали са се в книгата за впечатления много почитатели на голямото му творчество.

Музеят на Елин Пелин е подходящ за еднодневни ученически екскурзии, тържества и раздаване на бележници за края на учебната година.

Жадните да усетят магията на словото на писателя, ще се потопят в естествената атмосфера на неговия свят, ще научат много за неговия живот и творчество.

Заповядайте на посещение в дом-паметник „Елин Пелин“ и къща-музей „Елин Пелин“ в село Байлово, обл. Софийска и ще научите интересни факти от живота на класика, майстор на късия разказ.

Публикувано на: 19/02/2023
Автор:
nlmuseum
свързани публикации