Адрес: гр. София, ул. „Кръстьо Сарафов“ № 26
Важно: Посещенията в къща музей "Димитър Димов" се осъществяват след предварително записване на тел. 02/987 34 14.


 

 

 

 

              Уважаеми посетителю,

      Допускам, че си човек с литературни интереси. Прочел си романа “Тютюн”, гледал си филма “Осъдени души”, впечатлила те е   театралната постановка по романа “Поручик Бенц” и в теб се заражда интерес към автора на тези произведения.

     На № 26 на малката уличка “Кръстьо Сарафов” в квартал “Лозенец” намираш старата жилищна кооперация, в която на първия етаж в дясно, зад табелата “Музей Димитър Димов” търсиш отговор на всичките си въпроси.

     Първото, което научаваш е, че всичко тук е абсолютно автентично. Учуден си от маломерността на жилището – две стаи и кухня, а това е автор, признат приживе, издаван, награждаван, четен.

     Холът е по-скоро работен кабинет. На най-светлото място e голямото бюро с нощна лампа, стругована вазичка с подострени моливи, неизменните цигари “Слънце”, ръкопис на френски думи. Край стените, върху библиотечни полици е наредена огромната му библиотека / над 2500 книги/, в която има научна литература от почти всички области на знанието. Научаваш, че Димов цял живот е работил като учен по анатомия, хистология и ембриология на домашните животни. Стигнал до степен професор, ръководител на катедра, писал научни трудове, преподавал, изпитвал. На научно ниво са интересите му по химия, физика, висша математика, завидни са познанията му за световната култура, има научен труд по философия, владее пет чужди езика! Между сериозните научни книги и произведенията на световните литературни класици срамежливо се гушат одрипавелите романтични книжлета, които чете и Ирина от “Тютюн”. И отново наука – два шкафа, пълни с уреди по физика и радиотехника, румкорфова спирала / мечтата на героя му в “Ахилесова пета”/, малък телескоп.

 

 

    

Битовият елемент от интериора е малка кръгла масичка с три фотьойла, а поглед към личния живот са портретите на двете му дъщери – Сибила и Теодора.

     В кухнята изненадите продължават – тук царуват лабораториите му по химия и фотография – химикали, везни, хаванчета и спиртни лампи, колби и епруветки, копирни машини и стативи, дори и черно перде на прозореца. За разнообразие - микроскопът му за биологични изследвания.

 

 

Бившата спалня сега е работна стая. Тук можеш да се запознаеш с богатия архив на музея – ръкописите на писателя и учения, стотици снимки, документи, издания на произведенията му на около 30 езика, архив на семейството му, критическа литература. Последното, което научаваш е, че целият архив от и за Димитър Димов се съхранява в музея, така че ако искаш да го изучаваш или да пишеш за него, ще трябва пак да дойдеш.