„Никола Вапцаров“, ул. „Ангел Кънчев“ № 37
тел. 02/ 987 34 14 , 0876 89 60 53

 

 

Музей „Н. Вапцаров” е създаден през 1952 г. по решение на Изпълнителния комитет на СГНС /въз основа на решение на Политбюро на ЦК на БКП от 4 април 1952 г./ Официално е открит за посетители на 6 май 1956 г. Помещава се в последния софийски дом на поета, в който той е живял със съпругата си и семейството на брат си от май 1940 до 4 март 1942 г. Първоначално се е състоял от жилището, предоставено за живеене на Н. Вапцаров от лелята на поета Магда Кондова /днес битовата му част/, към което по-късно се присъединяват и други два апартамента, които държавата допълнително отчуждава. Кооперацията, на чийто последен етаж се намира музеят на Н. Вапцаров, е от 1936 г.

В този дом поетът пише едни от най-силните си стихове след издаването на „Моторни песни”, в него редактира в. „Литературен критик”. Квартирата е средище на конспиративната му антифашистка дейност, за която той е арестуван на 4.ІІІ.1942 г. и отведен оттам. 10 години след гибелта му неговите близки даряват на България жилището, обитавано от поета, за да бъде създаден музей.

За 25-годишната си дейност през 1981 г. музеят е удостоен с орден “Кирил и Методий” І степен.


Музеят съхранява най-голямата част от архива на Никола Вапцаров – тетрадки, ръкописи и снимки от ученическите му години, личната му библиотека , преводи на стиховете му на повече от 30 езика, много от личните му вещи. Богата е колекцията от портрети и илюстрации на български и чужди художници.
В музея се съхранява и Световната награда за мир, присъдена на Никола Вапцаров посмъртно, през 1952 г. След демократичните промени фондовете на музея бяха обогатени с много нови дарения, най-ценното от които е тетрадката "Сампа" с последния препис на осем Вапцарови творби, направен преди разстрела му. Сакралната тетрадка бе дарена на Националния литературен музей от дъщерите на Младен Исаев, с когото Вапцаров е делил обща килия в Софийския централен затвор.

 


 
През 2008-2009 година бе извършен основен ремонт със средства, отпуснати от Министерство на културата. През 2009 г. със спомоществователството на Виваком музеят беше оборудван със съвременна офис и компютърна техника, бе създаден интернет сайт. През 2010 г. във Вапцаровия музей бе открит модерен мултимедиен образователен, експозиционен и музеоложки център "Високото пространство". В кабинета по литературна музеология досега са представени няколко книги и презентациите "Култът Яворов", "Светослава Славейкова - пазителката на родовата памет, музеестроителката"; прожектирани са образователни филми, организирани са кръгли маси по проблемите на литературните музеи.